Любимият „Дисидент“ на четири години!

Точно в навечерието на най-светлите празници през годината, е създадено едно от убежищата на Софийската бирена култура – „Дисидент“. Любимо място на всички, обичащи пенливата напитка, където настроението и разнообразието на бира никога не свършват. По този повод разменихме по няколко думи с „човека-Дисидент“ – Кирил Минкин.

Защо точно Дисидент?

Има си предистория, защото правих една бира, която се оказа, че не е точно в стила си, и един човек каза, че е хубава, но не отговаря на стила си. Добре, попитах аз, не е ли важно, че е хубава? А той ми отговори: ти много дисидентски разсъждаваш. И така стана „Дисидент“  впоследствие. Първо имах собствена бира „Дисидент“, а после се появи и магазинът.

Собствената марка! Надяваме се един ден отново да я има!

Човекът известен ли е в бирените среди?

Не, не е известен, домашен пивовар. Това се случи преди доста време на една от сбирките на домашните пивовари.

Ти също дълги години беше домашен пивовар, но сега май нямаш време за това? Очевидно, работата в магазина е изключително много, предлагаш голямо разнообразие на бири. Това е едно огромно предизвикателство. По колко часа на ден ти отнема това?

Всеки ден отделям по 10 часа на работата в магазина, за да се случват нещата.

На неголяма площ са разположени всевъзможни стилове бира

Замислял ли си се кой е най често срещаният стил в магазина като бира в бутилки или кенчета?

Все още е IPA-та. Опитваме се да наблегнем на качествения лагер, защото малко се подценява този стил, и така наречените „крафт-маниаци“, го избягват. Очевидно е защо се подценява, но има страхотни лагери, които не трябва да се пренебрегват.

От доста време забелязваме, че ти много държиш на класическите бири –  винаги присъстват английски, чешки, немски, белгийски. Трудно ли е противоборството между крафта и класическата бира?

Би трябвало да вървят заедно, а ако човек наистина се интересува от бира, той трябва да мине през всички тези бирени култури, които са неизбежни. Ако наистина се интересуваш от бира, искаш не просто да пишеш в Untapped колко бири си изпил, ако на теб наистина ти е интересно, трябва да пробваш, и след това отново, ако щеш, да се върнеш към крафт-бирата. За мен е задължително да вървят ръка за ръка. В крайна сметка крафтът идва от качествените белгийски, английски, немски и чешки бири.

Всъщност ти спомена, че IPA-та е най популярният стил, но може би най продаваната бира в магазина е някакъв лагер?

Не, не бих казал. Все още IPA-та и  NEIPA-та са най-продаваните бири. Ние се опитваме да продаваме повече крафт-лагери, занаятчийски, по-интересни. Според мен все още интересът е малък, но аз съм упорит и продължавам.

Ти си известен и с това, че искаш да помогнеш на българските пивовари да се утвърдят. В това отношение правиш много стъпки с абсолютно нови марки, неналожили се на пазара. Какво е положението с тях? Имат ли шанс българските крафт-пивовари?

Според мен наистина излизат много нови пивоварни, но трябва още много да работят. В сравнение с това, което се случва на запад или тук, наблизо. Приветствам това, че се появяват нови и нови пивоварни, къде джипси,  къде със собствени инсталации, но е сигурно, че може и много по-добре.

Все още има малко останало място на тавана за подложки!

Ние, колекционерите сме забелязали, че ти винаги даваш шанс на нови и недоказали се пивоварни, което всъщност и нас ни радва, защото при теб намираме неща, които другаде не откриваме. И в тази връзка, какво мислиш за контактите си с българските колекционери, които са едни от най големите почитатели на „Дисидент“,  и мога да нарека много близки приятели?

Голяма част от тези хора са ми клиенти, ние заедно пием, заедно се радваме на нови придобивки, непрекъснато разменяме. Говорим си за къде какво има, и какво е излязло. За мен това е отново част от крафт-културата, част от цялата бирена култура.

Кирил Минкин с любимата жена!

Какво си пожелаваш за следващите 44 години?

Повече хубава бира и добри приятели, с които да пием заедно!

Наздраве!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *